
" Ett par" av Shim Won Yook
Förebilder och lärare
Hur lärde man sig hur man skall förhålla sig till det motsatta könet?
En av nycklarna i ett förhållande är själva sättet på vilket vi beter oss mot varandra. Hur vi uppmärksammar – ger komplimanger, vardagspresenter, ser när du ändrat frisyr eller köpt nya kläder.
Hur vi kommunicerar – svarar på tilltal, tittar i ögonen när vi pratar med varandra, hur vi skapar och upprätthåller kontakt, om vi pratar mycket eller lite och framför allt vad vi pratar om.
Hur vi förhåller oss fysiskt. Om vi har mycket kroppskontakt, alltifrån ömsint kramande till en lätt beröring i förbifarten.
Men vem lärde vi det av? Vem visade det för oss? Och hur lärde vi oss det?
Ibland kanske du hört din man säga: du är precis lika ….. som din mor.
Eller din fru säga: du gör precis samma ….. som din far.
Och dom har rätt.
Det är av den samkönade föräldern som vi lär oss hur vi skall förhålla oss till det motsatta könet. Inte så mycket av det dom sade utan just hur dom förhöll sig till sin man/fru.
Barn tar efter sina föräldrar. Och vi vet ju att barn gör sällan som föräldrarna säger utan mer som dom gör. Och det är så vi lärt oss. Genom att ta efter av den samkönade föräldern.
Slutsatsen man kan dra av detta är att om du vill veta hur din make/maka förhåller sig till dig och varför så titta på din svärmor/svärfar. Och det gäller både det goda och det dåliga.
Om din svärfar var mest borta och jobbade så lärde sig din make att en man är frånvarande från hemmet. Gör din man likadant?
Om din svärmor kör med sin make så förstår du varför din fru kör med dig. Exemplen är många. Titta i din egen relation.
Det är mer ändå. Eftersom du lärt dig av din samkönade förälder hur du skall förhålla dig till det motsatta könet så vet du ju hur du skall förhålla dig till din mor/far. Därför har du valt en partner som på många väsentliga punkter är som din förälder av motsatt kön. Du vet ju hur du skall förhålla dig och det är tryggt.
Men är det så du vill ha det?
Och vart tog det fria valet vägen?
Det är mycket man inte förstår.
Publicerad 2008-09-16 av Robert Seton med internt id 106.
Artikeln har 3 kommentarer.
Artikeln har 3 kommentarer.