Makt? Ja. Pajas? Ja. Sexig? ?
Artikelserie i sex delar
Beröringspunkter i varje förhållande.
4: Makt.
4: Makt.
Makt är för de flesta ett laddat ord. Särskilt om man är negativt drabbad och känner sig nedtryckt av makten. Och nedtryckt av makt har de flesta av oss blivit någon gång i livet. Så vi vet alla hur det känns.
Ändå är maktutövning nödvändigt för att upprätthålla strukturer i parförhållanden och familjer. Makt handlar i grunden om vem som skall bestämma vad inom vilket område.
Makt är något man tilldelar en annan människa. Det ger den som på så sätt får makt ett stort ansvar och kräver insiktsfull mognad för att inte missbrukas. Sker maktutövningen t.ex. genom samtal och överenskommelser blir det en tillgång i relationen. Det är ju skönt att någon bestämmer över saker som jag egentligen inte bryr mig så mycket om.
Jag vill ha inflytande över det som engagerar mig och det som för mig är viktigt. När båda får bestämma, blir respekterade och lyssnade på uppstår en balans i inflytandet över vardagen och i viktiga beslut.
Det som är allra viktigast vad gäller makt i en relation är makten över min egen kropp. Det är trots det ibland svårt att uttrycka och förmedla hur jag vill bli tagen i, smekt, vad jag har för behov etc.
Den intimaste samvaron i en relation är den sexuella. Den där makten över min kropp, vad jag vill och inte vill så ofta har blivit överkörd dels av mig själv och kanhända av partners. Kanske genom övertalning, genom hot eller för att man helt enkelt inte vetat vad jag vill eller inte, förrän efteråt. Det gör sex till ett komplicerat område som ofta visar sig genom att man blir otillfredsställd, får olust till sex eller helt enkelt har dåligt eller inget sex.
Har man det problematiskt på det sexuella området uppstår det oftast ett maktspel mellan partnerna i relationen. Man bråkar om småsaker, vem som skall göra vad, var skåpet skall stå och vem som skall ställa det där. Pågår maktkampen länge avtar all lust att mötas och avståndet mellan partnerna ökar.
Det finns tydliga kopplingar mellan makt och sex. Hur man förhåller sig i maktfördelningen i relationen är alltså nära förknippat med hur den sexuella relationen fungerar.
Publicerad 2009-10-19 av Robert Seton med internt id 154.
Artikeln är okommenterad.
Artikeln är okommenterad.