Meditera mera
Meditation – vad säger forskningen?
Att vi kan förbättra vårt välmående av meditation har vi många erfarenheter av och vittnesbörd om. I dessa evidenshysteriska tider behöver vi också titta på vad forskningen säger.
Sammanfattningsvis kan man se att de flesta studier som genomförts visar att meditation (oavsett metod) har en positiv inverkan på stress och depressioner.
Hur man definierar stress är något olika men att meditationsutövare bl. a. sänker blodtrycket (som är stressrelaterat) är klarlagt.
Här är en liten sammanställning av forskning om meditation.
Några citat från tidskriften Meditation:
"Registrering av hjärnans elektriska aktivitet med elektroencefalografi (EEG) under meditation tyder på att meditation förändrar vårt medvetande i riktning mot vaken vila och djup försänkning som påminner om övergången till lätt sömn. (Tassi & Muzet 2001)."
"Meditation reducerar nivån på stresshormonerna kortisol, adrenalin och noradrenalin. Vid fysisk aktivitet och mental stress ökar puls, blodtryck och ämnesomsättning via de sympatiska nervbanorna. Signalsubstanserna adrenalin och noradrenalin frigörs från nerver och binjurar. Utsöndringen av dessa substanser är kortvarig och kan variera från minut till minut. Nivån under vila säger något om individens kroppsliga stressnivå på kort sikt. En undersökning från Spanien visar att personer som mediterar har lägre nivåer av adrenalin och noradrenalin under vanlig vila. Detta tolkas ofta som ett tecken på högre stresstolerans (Infante et al 2001)."
"Regelbunden meditation minskar också nivån på stresshormonet kortisol (Sudsuang et al 1991, MacLean et al 1997). Detta tyder på en lägre kronisk stressnivå. Kortisol utsöndras av binjurarna och är nödvändigt för att kroppen ska klara fysiska påfrestningar och akut sjukdom."
"Flera vetenskapliga undersökningar tyder på att meditation reducerar psykisk belastning. Omfattningen av sådana besvär kan värderas genom att kursdeltagarna fyller i standardiserade frågeformulär (t ex Symptom Check List 90) innan de lär sig meditera och efter en uppföljningsperiod. Ett stressbearbetningsprogram vid University of California, Irvine, baserat på mindful meditation och yoga visade en tydlig minskning av psykiska symtom (Astin 1997). Efter åtta veckor hade kursdeltagarna betydligt mindre ångestbesvär i form av inre oro, nervositet och tendens till att bekymra sig, jämfört med en kontrollgrupp som efter lottdragning inte deltog i kursen. Andra psykiska symtom som minskade var tendensen till depression i form av trötthet, bristande energi och dålig självkänsla, sårbarhet eller överkänslighet, dvs. benägenheten att uppfatta kommentarer från andra såsom kritik."
En Australisk studie visade att av 111 läkare som lärde sig meditera förflyttade sig 25 % till kategorin låg risk för stress efter 14 dagars praktiserande av meditation. Se sammanställningen här: http://www.researchingmeditation.org/dr–ramesh–manochas–recent–research
En intressant artikel med titeln ”Latest Research Shows Meditation May Hold The Key to Compassion” finns här:
http://technorati.com/lifestyle/article/latest–research–shows–meditation–may–hold/
Kopiera och klistra in länkarna i din webbläsare.
Medkänsla för sin älskade är som bekant en av nycklarna till ett bra förhållande.
Det är svårt att hitta någon studie som påvisar negativa effekter av meditation.
Publicerad 2010-03-01 av Robert Seton med internt id 173.
Artikeln är okommenterad.
Artikeln är okommenterad.