
Sex har vi alltid hållit på med
Ny artikelserie i sex delar.
Beröringspunkter i varje förhållande.
1: Sexualitet.
1: Sexualitet.
Få saker i vår tillvaro är omgärdat med så mycket föreställningar, tabun, kommers, regleringar, lagstiftning m.m. som sex. Kanske handlar det om att sex är naturligt och en förutsättning för artens fortlevnad.
De flesta problem med sex har sin rot i de största religionerna och deras företrädare. De har och har haft ett enormt inflytande på oss människor. Förenklat kan man säga att de betraktar sex som något som måste tuktas, förbjudas och hänföras till synd och skam. Religionens företrädare behövde något påtagligt, något vi har behov av och njuter av, att gripa in i för att få makt över människorna. Man hävdade därför att för egen del njuta av livet i allmänhet och sex i synnerhet för oss från gud. Av den anledningen skambelade man sex och framställde det som något som leder till elände och förtappelse. Detta antika synsätt påverkar oss alla mer eller mindre. Ändå har alla människor sex, med varandra eller med sig själva. Även präster och andra företrädare för religioner samt djupt religiösa människor.
Mot bakgrund av detta är det lätt att förstå att sex är något som de flesta har många ouppklarade föreställningar om och känslor inför. Det kommer ofta upp som problemområde inte minst i parförhållanden. Kanske har man svårt att uttrycka sina behov, vilja och hur man vill ha det. Eller inte vill ha det.
Man bör dock påminna sig om att sex mellan människor har förekommit långt innan religionerna uppfanns. Därigenom skulle man kunna säga att det är en fullkomligt naturlig företeelse mellan människor.
Icke desto mindre är sex ett komplicerat område och skall inte heller förenklas.
Sex är ett grundläggande och i många fall tilltrasslad beröringspunkt i en relation. Det berör det mest påtagliga, intima och privata vi äger, nämligen vår kropp.
För att utveckla ett avspänt, njutningsfullt och tryggt förhållande till sex i relationen behöver vi dels utforska hur vår egen betingning och föreställning ser ut på området och dels behöver vi tålamod, känslighet, öppenhet och respekt för oss själva och vår partner.
Publicerad 2009-09-28 av Robert Seton med internt id 151.
Artikeln är okommenterad.
Artikeln är okommenterad.